VI ÄR CRAZY PICTURES

Vi är ett filmkollektiv som älskar att skapa omöjliga projekt och berätta spektakulära historier som känns i magen. I Norrköping har vi vår egna tomteverkstad och innanför våra fyra tegelväggar finns alla förutsättningar som krävs för att ta en galen filmidé från första ordet i manus till slutgiltig export. Sommaren 2018 hade vi premiär för vår första långfilm ”Den blomstertid nu kommer”. Den fick över 110 000 biobesök i Sverige och har nu sålts till över 100 länder. Det har gjort oss mer motiverade än någonsin till att fortsätta göra storslagen film tillsammans, i Norrköping, för hela världen.

"ALLT STARTADE MED EN NAIV DRÖM OM ATT FÅ
GÖRA FILM SOM VI SJÄLVA VILLE SE"

Den 7 juni 2008 bestämde vi oss för att satsa allt och äntligen starta det där företaget vi drömt om att få driva sedan vi var 13 år gamla, ett eget filmbolag. Trots vår ringa ålder var film något vi gjort under många år men det var först under gymnasiet som vi lärde känna varandra och insåg att det fanns fler som delade samma naiva dröm. Dagen efter studenten vred vi om nyckeln till vårat första kontor, köpte en kamera och hittade en bil på blocket för 500 kr som fick agera firmabil. Vi var 19 år gamla och visste inte riktigt hur det skulle gå till men vi var helt på det klara med att vi ville skapa spektakulär svensk film tillsammans och vi ville ha sjukt kul på vägen. Nu har det gått 11 år sedan starten men drömmen är oförändrad och skaparglädjen består.

"INGENTING ÄR OMÖJLIGT,
DET OMÖJLIGA ÄR BARA LITE MER KOMPLICERAT"

Vi tror att film är något som man gör tillsammans och vi är övertygade om man inte behöver göra som alla andra. Därför kallar vi oss för ett filmkollektiv. Det betyder att vi som grupp skapar filmen tillsammans, från idé till färdig film. Ibland behöver vi självklart hjälp och då växer vårt gäng men oavsett hur många vi är så är det viktigt för oss att behålla den kollektiva känslan av att allas insatser är viktiga. Det spelar ingen roll om man kokar kaffe, flippar bilar eller regisserar. Det kollektiva upplägget gör att vågar gå den där extra milen om det krävs. Ingenting är omöjligt, det omöjliga är bara lite mer komplicerat.

”VI ÄLSKAR ATT TROLLA MED KNÄNA”

Om det är något vi lärt oss under våra 11 år som produktionsbolag så är det att trolla med knäna. Det är ingen hemlighet att vi inspireras mycket av den amerikanska filmen och går igång på stora, visuella och spektakulära berättelser. Därför har det varit viktigt och direkt avgörande för oss att hitta ett arbetssätt där vi kan nå maximalt resultat med begränsade resurser. Det har tagit många år och vi har prövat oss fram och vi tror att vi lyckats skapa ett smart tillvägagångssätt. Det handlar om att göra det enkla superenkelt men också att våga göra det svåra väldigt komplicerat. Man kommer långt med silvertejp och hemmabyggda kameralösningar men ibland måste man också bygga egna programvaror och göra superavancerade effekter digitalt.

”VI VILL GÖRA NÄRODLAD FILM FÖR HELA VÄRLDEN”

Vi älskar vår publik. Kontakten med dem startade på riktigt 2009 när vi gjorde en kortfilm som heter Nakenlekar. Vi spelade in den en sen kväll på kontoret med hjälp ett skojigt manus, en soffa, två bra skådespelare och en systemkamera. Vi gjorde det mest för att det var en rolig grej och förväntade oss ingen respons när vi la ut den på YouTube. Det visade sig att vi förväntade oss fel. Redan 24 timmar efter att vi laddade upp filmen hade den enormt många visningar och det gjorde oss supertaggade på att fortsätta utforska spektakulär och samhällsaktuell kortfilm. Det resulterade i en serie av kortfilmer som vi kallar för ”Poesi för fiskar”. Totalt har vi idag gjort 13 kortfilmer som tillsammans har setts över 19 miljoner gånger.

När vi satte igång med vårt första långfilmprojekt, ”Den blomstertid nu kommer” var det därför naturligt att redan från början inkludera publiken. Det gjorde vi genom att starta en crowdfunding-kampanj. Publiken visade tydligt att de ville att vi skulle göra filmen och tack vare deras engagemang fick vi till slut med oss hela filmbranchen. ”Den blomstertid nu kommer” fick över 110 000 biobesök i Sverige och har nu sålts till över 100 länder. Det är vi enormt tacksamma och glada för och det har gjort oss mer motiverade än någonsin på att göra det vi gör. Vi vill göra närodlad och storslagen film på ett smart sätt, för hela världen.