VI ÄR CRAZY PICTURES

Vi är ett filmkollektiv som älskar att skapa spektakulära projekt och berätta historier som känns i magen. I Norrköping har vi vår egna tomteverkstad och innanför våra fyra tegelväggar finns alla förutsättningar som krävs för att ta en galen filmidé från början till slut. Sommaren 2018 hade vi premiär för vår första långfilm ”Den blomstertid nu kommer” och julen 2022 rullade vår andra långfilm “UFO Sweden” ut på biografer över hela världen. Trots att vi gjort film i många år tillsammans är vi mer motiverade än någonsin till att fortsätta skapa och trigga varandra till att nå nya höjder.

"ALLT STARTADE MED EN NAIV DRÖM OM ATT FÅ
GÖRA FILM SOM VI SJÄLVA VILLE SE"

Den 7 juni 2008 bestämde vi oss för att satsa allt och äntligen starta det där företaget vi drömt om att få driva sedan vi var 13 år gamla, ett eget filmbolag. Trots vår ringa ålder var film något vi gjort under många år men det var först under gymnasiet som vi lärde känna varandra och insåg att det fanns fler som delade samma naiva dröm. Dagen efter studenten vred vi om nyckeln till vårat första kontor, köpte en kamera och hittade en bil på blocket för 500 kr som fick agera firmabil. Vi var 19 år gamla och visste inte riktigt hur det skulle gå till men vi var helt på det klara med att vi ville skapa spektakulär svensk film tillsammans och vi ville ha sjukt kul på vägen. Nu har det gått 16 år sedan starten men drömmen är oförändrad och skaparglädjen består.

"INGENTING ÄR OMÖJLIGT,
DET OMÖJLIGA ÄR BARA LITE MER KOMPLICERAT"

Vi tror att film är något som man gör tillsammans och vi är övertygade om att man inte behöver göra som alla andra. Därför kallar vi oss för ett filmkollektiv. Det betyder att vi som grupp skapar filmen tillsammans, från idé till färdig film. Trots att vi nästan alltid är fler än bara vi fem i filmskapandet så är det viktigt för oss att behålla den kollektiva känslan av att allas insatser är viktiga. Det spelar ingen roll om man kokar kaffe, flippar bilar eller regisserar. Det kollektiva upplägget gör att vi vågar gå den där extra milen om det krävs.

”VI ÄLSKAR ATT TROLLA MED KNÄNA”

Om det är något vi lärt oss under våra 16 år som produktionsbolag så är det att trolla med knäna. Det är ingen hemlighet att vi inspireras mycket av den amerikanska filmen och går igång på stora, visuella och spektakulära berättelser. Därför har det varit viktigt och direkt avgörande för oss att hitta ett arbetssätt där vi kan nå maximalt resultat med begränsade resurser. Det har tagit många år och vi har prövat oss fram och vi tror att vi lyckats skapa ett smart tillvägagångssätt. Det handlar om att göra det enkla superenkelt men också att våga göra det svåra väldigt komplicerat. Man kommer långt med silvertejp och hemmabyggda kameralösningar men ibland måste man också bygga egna programvaror och göra superavancerade effekter digitalt.

”VI VILL GÖRA NÄRODLAD FILM FÖR HELA VÄRLDEN”

Vi älskar vår publik. Kontakten med dem startade på riktigt 2009 när vi gjorde en kortfilm som heter Nakenlekar. Vi spelade in den en sen kväll på kontoret med hjälp ett skojigt manus, en soffa, två bra skådespelare och en systemkamera. Vi gjorde det mest för att det var en rolig grej och förväntade oss ingen respons när vi la ut den på YouTube. Det visade sig att vi förväntade oss fel. Redan 24 timmar efter att vi laddade upp filmen hade den enormt många visningar och det gjorde oss supertaggade på att fortsätta utforska spektakulär och samhällsaktuell kortfilm. Det resulterade i en serie av kortfilmer som vi kallar för ”Poesi för fiskar”. Totalt har vi idag gjort 13 kortfilmer som tillsammans har setts över 24 miljoner gånger. När vi satte igång med vårt första långfilmsprojekt, ”Den blomstertid nu kommer” var det därför naturligt att redan från början inkludera publiken. Det gjorde vi genom att starta en crowdfunding-kampanj. Publiken visade tydligt att de ville att vi skulle göra filmen och tack vare deras engagemang fick vi till slut med oss hela filmbranschen. ”Den blomstertid nu kommer” fick över 110 000 biobesök i Sverige och har idag sålts till över 120 länder sedan premiären 2018. I arbetet med vår andra långfilm “UFO Sweden” var vår ambition att höja ordentligt. Denna gång hade vi med oss en trygg finansiering från den svenska filmbranschen och kunde därför spänna bågen på ett helt annat sätt än tidigare. “UFO Sweden” hade svensk lansering julen 2022 och har sedan dess blivit en försäljningssucce över hela världen men också hyllad för sina kvaliteter.